Het nieuwe De Brouckère: veel open ruimte, licht en lucht

Het nieuwe De Brouckère: veel open ruimte, licht en lucht

BPI Real Estate en Immobel willen in het najaar van 2020 starten met de herontwikkeling van De Brouckère

 • Gemengd project beantwoordt vraag naar kwaliteitsvol wonen en werken in de stad
 • Aandacht voor groen en mobiliteit
 • Respect voor bestaand patrimonium

Mensen willen kwaliteitsvol wonen en werken in de stad. In lijn daarmee heeft Brussel de afgelopen jaren verschillende realisaties gezien, zoals de voetgangerszone, de heraanleg van het Muntplein, renovatie en autoluw maken van de Kaaienwijk, Kanal-Centre Pompidou. Het jongste project in dit rijtje is de herontwikkeling van het De Brouckère-complex door ontwikkelaars BPI Real Estate en Immobel. Zij zullen het geheel van gebouwen, deels in belle-époquestijl, transformeren tot een opnieuw levendig stadsdeel met inachtname van de nieuwste inzichten over duurzaam stedelijk beleid en respect voor de Brusselse identiteit.

Wonen, werken, shoppen, relaxen

Met een combinatie van kantoren, winkels, een hotel, appartementen en studentenkamers willen de stad, ontwikkelaars en architecten een gevarieerd publiek aantrekken en aldus de dynamiek terugbrengen in één van de bekendste wijken van Brussel. (detail : zie technische fiche)

Groen en geschiedenis

Het hart van het complex zal worden gevormd door een grote binnentuin met groene gevels. Mobiliteit is door de centrale ligging een belangrijk aandachtspunt en een gemengd vervoerspark zal nauwkeurig worden afgestemd op de behoeften van de lokale gebruikers. Alhoewel het gros van het complex opnieuw zal worden opgebouwd, zullen de historische gevels in belle-époquestijl van de gebouwen aan het De Brouckèreplein bewaard blijven.

Het ontwerp van de architecten - het Deense Henning Larsen en het Brusselse A2RC  - wordt gekenmerkt door verrassende volumes en gebruik van diverse materialen en biedt veel open ruimte, licht en lucht.

“In ons werk vertrekken we vanuit de context van de stad, en in dit project wilden we ervoor zorgen dat het echt aanvoelt als een stuk van Brussel” zei Jacob Kurek, partner bij Henning Larsen Architects.  “We wilden de oorspronkelijke energie van De Brouckère terugbrengen. Geïnspireerd door de manier waarop de stad Brussel de laatste jaren positief is veranderd, maakten we een ontwerp waarbij toegankelijkheid en ruimte centraal staan, bijvoorbeeld door de 4 belangrijkste gevels (een combinatie van oud en nieuw) af te wisselen met doorkijkjes naar de groene ruimtes in het midden. Hiermee brengen we balans in de drukte die zo eigen is aan het De Brouckèreplein.”

Technische fiche

Ontwikkelaars: BPI Real Estate en Immobel (50/50)
Architecten : bureaus Henning Larsen (Denemarken) – A2RC (België)
Programma : totaal 40.400 m² (vandaag: 43.700 m² )

 • 182 appartementen
 • 129 studentenkamers
 • Hotel met 145 kamers
 • Kantoorgebouw van 8840m²
 • 3220m² winkelruimte

Planning (onder voorbehoud van datum van definitieve vergunning)

 • Voorjaar 2020 tot eind 2020: tijdelijk gebruik
 • Najaar 2020: ontmantelingswerken
 • Begin 2021: start afbraak
 • Zomer 2021: start werf
 • Midden 2024: geschatte einddatum

 

Download de volledige versie van het persbericht hieronder: